De enkelte byer

Den Digitale Byport » By og opland » Silkeborg

Silkeborg

Oplandskort

Opland

Region

Købstadssogne.
Sogne, der entydigt er underlagt torvehandelen i én købstad (cirkumferensen).
Sogne, der gennemskæres af en cirkumferens.
Administrativt og regionalt afgrænsede enheder, f.eks. len og navngivne sogne henlagt til en bestemt købstads torvehandel.
Sogne, der er henlagt til to eller flere købstæders torvehandel.
Sogne med skiftende eller omstridt status.
Sogne, der slet ikke var omfattet af den formelle oplandsdeling.

Historisk oversigt

Silkeborg havde i 1787 kun 25 indbyggere og var dermed en typisk landsby i det ikke særligt tætbefolkede Midtjylland.[Note 1] Der var langt til købstæderne Horsens, Skanderborg, Århus og Randers mod øst, Viborg i nord og Ringkøbing i vest.

I 1844 oprettede Michael Drewsen en papirfabrik i Silkeborg, da der her var mulighed for billig vandkraft til fabrikken. Egnen havde i forvejen en del landhåndværk, og især træskomageri og pottemageri var udbredt. Landbruget var ringe, men trods alt det vigtigste erhverv. Ambitionerne var store, og i januar 1846 blev den anden anden resolution om oprettelse af Silkeborg som handelsplads underskrevet, og dette gav byen visse handelsrettigheder, der dog ikke var sammenlignelige med et egentligt købstadsprivilegium. Året efter fik Silkeborg egen brændevinsbrænderi- og toldkontrol, og det er tydeligt, at befolkningstilvæksten gjorde det formålstjentlig at give Silkeborg visse retttigheder. Dette gjaldt i særdeleshed, fordi det potentielle opland i praksis kunne svare til den normale tomilegrænse. De fleste danske købstæder opererede med en forestilling om et opland inden for en sådan tomilegrænse, hvadenten denne grænsen var formelt fastlagt eller ikke.

Silkeborg voksede med fabrikken, og i 1850 havde byen omkring 400-500 indbyggere. Allerede i 1855 var indbyggertallet på 1.200, hvorefter Silkeborgs udviklling stabiliserede sig indtil omkring 1880, hvor væksten tog fart igen. Især var der kraftig vækst omkring år 1900. Dette år fik Silkeborg købstadsprivilegium.

Udviklingen fra handelsplads til købstad forløb dog ikke uproblematisk, og næringslovens vedtagelse i 1857 degraderede i teorien handelspladsen til en almindelig bondeby til Silkeborgs store fortrydelse. Der opstod som følge af næringsloven en del småhandlende rundt omkring i landsbyerne, selvom disse dog vedblev hovedsageligt at handle i Silkeborg. De større landsbyer Herning, Kjellerup, Hammel, Høver og Brædstrup fik på dette grundlag i handelen på Silkeborgs bekostning.[Note 2] Oplandet eller handelsgrundlaget vurderedes i 1850 at omfatte sogne på den anden side af Herning i vest, til Nørre Snede i syd, i øst til Dallerup og Tulstrup og til Hing og Grauballe i nord.[Note 3]

Købmændene i Silkeborg købte hovedsageligt deres varer i Randers, og det var en stor fordel, at Gudenå i 1858 blev åbnet for pramfart på hele strækningen.[Note 4] Der indkøbtes dog også varer i Hamborg og København samt naturligvis lidt i Århus. I 1856 stod landevejen mellem Århus og Ringkøbing klar, og Silkeborg var et naturligt punkt på ruten. I 1871 blev Silkeborg forbundet med jernbanenettet med ruten til Århus via Skanderborg, og der var sågar tale om direkte bane til Randers, hvad dog ikke blev en realitet, blandt andet fordi Silkeborg var bange for at miste opland nordøst for byen.

Silkeborg blev som nævnt først købstad flere årtier efter, at handelsrettigheder i forhold til oplandet havde mistet betydning, men fortoldningsretten, som handelspladsen fik i 1847, gav ifølge kilderne genlyd i hele Midtjylland og betød mere ordnede toldforhold til Silkeborgs ubetingede fordel. Bissekræmmere og brændevinsbrændere kunne ikke længere vide sig sikre på trods af de lange afstande til købstæderne. Næringslovens indførelse mindskede som nævnt Silkeborgs naturlige opland, men befolkningstilvæksten i perioden var dog så stor, at den mere end opvejede byens tab af handelspotentiale.[Note 5]

Handelen var generelt god i Silkeborg i perioden frem til 1. Verdenskrig, og både torvedagene og markederne var vel besøgte. Allerede i 1845 fik Silkeborg tilladelse til at afholde to årsmarkeder henholdsvis den 18. juni og fredagen, som var nærmest 18. september. I 1848 fik byen tillige tilladelse til nye markeder 15. maj og 25. oktober. Derudover blev det besluttet, at lørdag skulle være fast torvedag. I 1873 nedlagdes byens krammarkeder med virkning fra 1883, og på dette tidspunkt var det først og fremmest kreaturhandel - der blandt andet førte til flere selvdannede markeder - samt den første lørdag i hver måned, der bragte aktivitet til byen.[Note 6]

Silkeborg fik status af købstad 1. januar 1900 og har derefter ikke haft deciderede handelsrettigheder i forhold til oplandet udover læbælteordningen, der havde virkning fra næringslovens ikrafttræden i 1862 til 1920-reformen, som definitivt afskaffede købstædernes særrettigheder i forhold til oplandet.

Noter

[Note 1] Befolkningstallene anvendt i denne tekst er taget fra Bisgaard 1942:203.
[Note 2] Drechsel 1880:141.
[Note 3] Silkeborgs opland omfattede i 1854 følgende sogne (i Drechels originale ordlyd): ”Linaa, Dallerup, Alling, Tulstrup, Gjern, Skannerup, Tvilum, Them, Vrads, Grønbæk, Svostrup, Vinderslev, Kragelund, Funder, Serup, Lemming, Seiling, Sinding, Gjødvad, Balle, Gjellerup, Rind, Ikast, Bording, og følgende sogne tildeels, nemlig: Nørresnede, Eistrup, Vinding, Bryrup, Ry, Levring, Hørup, Hinge, Sunds, Herning, Ørre, Sneiberg, Tjørring, Skarrild, Assing.” Drechsel 1880:73ff.
[Note 4] Drechsel 1880:75.
[Note 5] Oplandet var i perioden efter 1857 i Drechsels ordlyd: "Linaa, Dallerup, Alling, Tulstrup, Gjern, Skannerup, Tvilum, Them, Vrads, Grønbæk, Svostrup, Vinderslev, Hinge, Kragelund, Funder, Serup, Lemming, Seiling, Sinding, Gjødvad, Balle, Ikast og Bording (…) og tildeeels: Ry, Thorning, Vinding, Skorp, Addit og Levring Sogne." Drechsel 1880:141ff.
[Note 6] De eksisterende markeder blev i 1880 ikke mere afholdt på de oprindelige datoer. Drechsel 1880:143.

Privilegier og bestemmelser

1845 15. december Kong Christian 8. underskriver første resolution om oprettelse af Silkeborg handelsplads.[Note 1]
1845 23. april Forordning angående opkøb af landmandens produkter. Det skal herefter være alle landboere (hvad enten det er gårdmænd, husmænd eller inderste) tilladt i landdistrikterne at opkøbe samt at indbringe og sælge alle slags naturelprodukter til købstæderne – dvs. landbrug, kreaturhold, havedyrkning og fiskeri samt ”skoveffekter” og tørv. Tilladelsen gælder også forarbejdede produkter, der holder sig inden for grænserne af ”landbo og husflid”, og den gælder således også smør og ost, røget kød og flæsk, kalk, mursten, pottemageri o. lign. produkter.
1846 7. januar Kong Christian 8. underskriver anden resolution om oprettelse af Silkeborg handelsplads.[Note 2]
1847 12. august Kong Frederik 7. giver Silkeborg tilladelse til at afholde et marked hvert år den 18. juni og den fredag, som er nærmest den 18. september.[Note 3]
1847 12. maj Silkeborg får egen brænderi- og toldkontrol.[Note 4]
1848 21. juli Kong Frederik 7. giver Silkeborg tilladelse til at afholde et marked hvert år den 15. marts og den 25. oktober samt fast torvedag hver lørdag.[Note 5]
1855 20. marts Regulativ for handelspladsen Silkeborgs økonomiske bestyrelse. Silkeborg handelsplads og de fabrikker og andre boliger, som er eller står til at blive opført på Silkeborg Hovedgårds grund og jorder, skal udgøre en særskilt kommune. Herefter følger en række bestemmelser, der sætter de økonomiske og administrative rammer for de kommunale anliggender.
1856 8. marts Lov angående høkerhandel på landet (populært ’Høkerloven’). Det skulle nu være enhver tilladt at drive købmandshandel fra et fast udsalgssted på landet. Tilladelsen gjaldt alle slags kornvarer, brød og andre naturalprodukter fra landbruget, kreaturhold, havedyrkning og fiskeri samt let forarbejde produkter (husflid) som smør og ost, røget kød og flæsk, kalk, mursten, pottemageri o. lign. Desuden salt, brændeolie, træsko, sæbe, kaffe, sukker, te og tobak m.m. Høkerne måtte dog ikke sælge disse varer i store mængder, og samme varer skulle desuden indkøbes i de danske købstæder, der tillige blev beskyttet af et ”læbælte” på en mil i radius, inden for hvilken høkerhandel ikke var tilladt. Loven trådte i kraft 1. januar 1857.
1857 29. december Næringsloven. Loven trådte først i kraft i 1858 (og flere af bestemmelserne først i 1862) og betød, at alle kunne slå sig ned med ethvert erhverv, om det så var i købstaden eller på landet. Enkelte erhverv var undtaget og krævede særlig tilladelse bl.a. pga. sikkerheds- og sundhedshensyn. Nogle læbælter omkring byerne vedblev dog med at eksistere frem til 1920. For engros-, købmands- og detailhandlen var der et læbælte på 1½ mil, og for de fleste håndværk var der et bælte på 1 mil omkring købstæderne. Næringsloven opløste desuden lavene som erhvervsorganisationer.
1858 20. marts Høkerhandelsrestriktioner for handelspladser og flækker. Bekendtgørelse hvorved det i loven af 29. december 1857 om håndværks- og fabriksdrift samt handel og beværtning med mere (næringsfrihedsloven) indeholdt forbud mod at drive høkerhandel indenfor en vis afstand fra nærmeste købstad også gøres gældende til udvalgte handelspladser og flækker (1 - eller ½ mil).
1873 23. maj Kong Christian 9. nedlægger krammarkeder i Silkeborg med virkning fra 1883.[Note 6]
1899. 7. april Kong Christian 9. underskriver lov, der gør Silkeborg, Løgstør og Nørresundby til købstæder pr. 1. januar 1900.[Note 7]
1900 1. januar Kong Christian 9. giver Silkeborg status af købstad.[Note 8]

Noter

[Note 1] Madsen 1946:13ff. Gengivet i fuld længde i Drechsel 1880:56-65.
[Note 2] Madsen 1946:13ff. Gengivet i fuld længde i Drechsel 1880:56-65.
[Note 3] Drechsel 1880:74.
[Note 4] Drechsel 1880:79.
[Note 5] Drechsel 1880:74ff.
[Note 6] Drechsel 1880:144.
[Note 7] Madsen 194:60.
[Note 8] Madsen 1946:60.

Litteratur

Silkeborg 1846-1996. Historie Natur Kultur

Andersen, Troels m.fl. (red.), Silkeborg, 1996

Af Silkeborg Handelsplads’ historie 1860-1900

Bisgaard, Otto, Silkeborg, 1942

Fra Silkeborgs nybyggertid

Bisgaard, Otto, Silkeborg, 1935

Silkeborg 1840-1880. En historisk-statistisk Fremstilling

Drechsel, V., København, 1880

Fra og om Silkeborg

Drewsen, A.L., Silkeborg, 1936

Silkeborg 1845-1982

Horskjær, Jan, Silkeborg, 1982

Silkeborg 1846-1946

Madsen, Richard (red.), Silkeborg, 1946

Find den benyttede litteratur i Byhistorisk Bibliografi.