De enkelte byer

Den Digitale Byport » By og opland » Frederikshavn

Frederikshavn

Oplandskort

Opland

Region

Købstadssogne.
Sogne, der entydigt er underlagt torvehandelen i én købstad (cirkumferensen).
Sogne, der gennemskæres af en cirkumferens.
Administrativt og regionalt afgrænsede enheder, f.eks. len og navngivne sogne henlagt til en bestemt købstads torvehandel.
Sogne, der er henlagt til to eller flere købstæders torvehandel.
Sogne med skiftende eller omstridt status.
Sogne, der slet ikke var omfattet af den formelle oplandsdeling.

Historisk oversigt

Frederikshavn hed frem til 1818 Fladstrand og omtales første gang i 1572. Beliggenheden var ideel for en havn, da stranden lå i ly af Hirsholmerne og således var beskyttet, modsat Sæby i syd, der havde permanente havneproblemer. I slutningen af 1500-tallet bestod Fladstrand kun af 26 huse ved stranden i Flade Sogn, selvom der i samme tid blev lovgivet om, at der skulle svares told af det øl, som blev indført og udskænket på stedet. [Note 1] Fladstrand havde dog trods sine fysiske rammer en handelmæssig betydning, da mange sejlende handlede her og besøgte udskænkningsstederne.

Under svenskerkrigene i 1600-tallets midte blev Fladstrand en vigtig havn og fik derfor i 1675 en fæstning med dertilhørende garrnison. Med fæstningen fulgte handels- og håndværksmæssig omsætning. Dette fik ikke alene stor betydning for Fladstrand, men blev også et decideret negativt vendepunkt for Sæby kun 2,25 mil sydpå. Toldbestemmelser i 1651 og 1655 havde dog pålagt Fladstrand at fortolde i de nærliggende købstæder, Sæby og Skagen, og tørrede fisk, som var en betydelig artikel for fiskerlejet, kunne således ikke lovligt indføres og sælges i byen.

Fladstrand fik et opsving i 1670'erne og 1680'erne, hvilket overvejende skete på Sæbys bekostning, og i 1681, da Fladstrand som havn havde overhalet Sæby i økonomisk betydning, fik byen overdraget toldstedet i stedet for købstaden Sæby. Der udvikledes bymæssig bebyggelse i årene omkring år 1700. Handelen i Fladstrand var i princippet ulovlig, men selvom Sæby ofte klagede, så var det for sent, og Sæby følte sig med rette truet på sin eksistens. I år 1700 pålagdes Fladstrand at svare konsumption, og byens handel bliver således til en vis grad legitimiseret. Under Store Nordiske Krig blev Fladstrand et vigtigt støttepunkt for kontakten til Norge, og den gunstige udvikling holdt krigen ud.

I 1720, da krigen sluttede, vendte udviklingen, og byen måtte ernære sig af fiskeri og kun i mindre omfang af handel og skibsfart. Fiskene blev hovedsageligt udskibet til København, og landbrugsprodukterne blev normalt udført til Norge. Enkelte skippere drev købmandshandel, men indberetningen af 1735 omtaler kun tre købmænd i byen, og det er tydeligt, at Fladstrands handelsmæssige betydning var afhængig af skibsfarten og omsætningen, der fulgte med garnisonens ophold i byen. I 1760'erne var der dog hele 8-10 købmænd samt seks skippere, der drev handel.

Fæstningen blev midlertidig nedlagt i perioden 1764 til 1773, men den var i fredstid af mindre betydning, og det afgørende blev mere og mere fiskeriet og skibsfarten. På mange måder var Fladstrand i 1770 en større landsby med en velfungerende havn. I slutningen af 1700-tallet sandede havnen delvis til, men Englandskonflikten i starten af 1800-tallet betød, at fæstningen blev genopbygget sammen med et nyere havneanlæg, der stod færdigt i 1810. Fladstrands betydning i forhold til udførsel af korn til Norge spillede en stor rolle, og byens kapere i denne tid hjembragte store priser, som dog indtil 1808 skulle sælges i en købstad. Krigen gav med andre ord i lighed med de tidligere krige øget handel og omsætning.

Fladstrands indbyggertal voksede i starten af 1800-tallet, og dette endda hurtigere end typisk for danske købstæder i denne periode. Fladstrand var dog endnu ikke en købstad, selvom handelen i byen på mange måder var typisk for en købstad. Sæby og andre købstæder havde på dette tidspunkt opgivet at hævde sine rettigheder i forhold til Fladstrand, og i ansøgningen om købstadsprivilegierne i 1818 argumenteres med, at Fladstrand af sædvane havde hævdet en ret til handel, som ingen nabokøbstad havde påtalt.[Note 2] Ligeledes fremgår det af kilderne, at købstadsprivilegierne ikke betød så meget for byen, da der i mange år var drevet handel, håndværk, brændevinsbrænderi og krohold, uden at der blev skredet ind mod det. [Note 3]

Den 25. december 1818 blev Fladstrand endelig købstad under sit nuværende navn Frederikshavn. Købstadsprivilegiet var givet på foranledning af en herredsfoged, der ønskede ordnede forhold i byen. Efter Englandskrigen var der nedgang for byen handelsmæssigt, men byen voksede i kraft af mange tilflyttende fra Vendsyssel. I perioden 1838 til 1855 var der påny opsving for byen, delvis på grund af bedre veje til Hjørring, men også fordi en ny type skibe ved navn kvaser fik stor betydning.

I 1840 havde købstaden 13 købmænd og hele 34 mindre handlende. Selvom der fra 1855 var nedgang i eksporten af korn til Norge, kan tiden fra 1800-tallets midte til 1870 med rette kaldes Frederikshavns storhedstid. I 1870 fik byen et skibsværft, og i samme periode blev den stationsby. Allerede i 1852 var der dampskibsrute fra havnen i byen, og på relativt kort tid var det lykkedes at gøre Frederikshavn til en vigtig havneby i det nordjyske.

Da Frederikshavn først fik sine købstadsprivilegier ca. 40 år før næringsloven af 1857 - og dermed i en periode, hvor købstædernes opland normalt ikke blev defineret så skarpt - har købstaden i praksis ikke haft noget opland, den kunne miste ved lovens ikrafttræden. Oplandet har dog, siden fiskerlejet voksede til en velfungerende by i 1700-tallet, været rimeligt stort i praksis.

Torvedage og årlige markeder er ikke nævnt i privilegierne, men det kan ikke udelukkes, at byen har haft selvdannede torve- og markedsdage i slutningen af perioden op imod næringsloven.

Noter

[Note 1] Hansen 1968:9.
[Note 2] Pedersen 1942:218.
[Note 3] Hansen 1968:24.

Privilegier og bestemmelser

1651 14. maj Kong Frederik 3. påbyder indbyggerne i Fladstrand og på de omkringliggende øer at fortolde i Sæby eller Skagen.
1655 1. september Kong Frederik 3. gentager i tldrulle 1651-privilegiet, der påbyder indbyggerne i Fladstrand at fortolde i Sæby eller Skagen.
1680 9. oktober Forbud mod købmandshandling på landet. Baggrunden er, at nogle på landet boende – både ved kysten (hvilke med sandskuder og andre skibe sejler mellem rigerne og provinserne) og en del andre steder – bruger købmandskab og handel og dermed gør stor afbræk og svækkelse på købstadsborgerskabets handel og næring, fordi de kan som fritagne for borgerlig tynge og konsumtion i købstæderne kan sælge deres varer billigere. Derfor skal alle i Danmark, som på landet – med undtagelse af Samsø og Læsø – driver handel og købmandskab enten ved sejlads eller på andre måder, flytte ind til købstæderne og tage del i byens afgifter eller straks holde op.
1681 Kong Christian 5. flytter toldstedet i Sæby til Fladstrand.[Note 1]
1692 13. december Forbud for enhver proprietær mod at opkøbe korn på landet for at sælge det videre. Han må kun købe korn til anvendelse i sin egen husholdning og sin egen gårds avl. Begrundelsen er, at det ellers ødelægger købstadmandens næring.
1700 31. december Kong Frederik 4. pålægger Fladstrand at svare konsumption.[Note 2]
1818 25. september Kong Frederik 6. giver Fladstrand status af købstad under navnet Frederikshavn.[Note 3]
1825 17. november Retten til at tilvirke leer og skæreknive udvides til at gælde alle redskaber, der hører til agerdyrkningen. Dette gælder for alle i købstæderne og på landet.
1839 27. november Nærmere bestemmelser om omløben med varer. Straffen for bissekræmmerhandel fastsættes og det fastslås, at sognefogeden kan blive straffet, hvis han forsømmer at anholde en bissekræmmer.
1845 14. maj Forordning om ulovlig brændevinsbrænden og -besiddelse på landet i Danmark, da de allerede virkende foranstaltninger er blevet forældede og utilstrækkelige. Bliver man fra da af taget i at brænde brændevin eller være i uberettiget besiddelse af brændevin uden for købstæderne, straffes det med bøde og konfiskation. Herefter følger en udførlig præcisering af lovens detaljer.
1845 23. april Forordning angående opkøb af landmandens produkter. Det skal herefter være alle landboere (hvad enten det er gårdmænd, husmænd eller inderste) tilladt i landdistrikterne at opkøbe samt at indbringe og sælge alle slags naturelprodukter til købstæderne – dvs. landbrug, kreaturhold, havedyrkning og fiskeri samt ”skoveffekter” og tørv. Tilladelsen gælder også forarbejdede produkter, der holder sig inden for grænserne af ”landbo og husflid”, og den gælder således også smør og ost, røget kød og flæsk, kalk, mursten, pottemageri o. lign. produkter.
1847 24. marts Brev, hvori forordningen om købstadsjorder i kongeriget (af 14. august 1741) erklæres for ophævet.
1851 7. februar Lov om konsumtionens ophør, brændevinsbeskatningens forandring og den inderste toldgrænses ophævelse (mellem Nørrejylland og Slesvig). Indførsels- og personalkonsumtion samt formalingsafgifterne ophæves i hele landet (for København dog indtil d. 1. april 1852 kun delvist), og som følge heraf bortfalder told- og konsumtionsvæsenets eftersyn ved byportene samt formalingskontrollen ved møllerne i og ved købstæderne. Den kommunale ’accisse’ (brændevinsafgift) oppebæres til fordel for stadens kasse, og loven indeholder i forlængelse heraf nye afgiftssatser for brændevinsbeskatning samt foranstaltninger mod - og straf ved illegal destillering.
1851 9. december Ophævelse af forbud fra tidligere forordning mod at anlægge bryggerier på købstadens jorder. Det bliver herefter tilladt for bryggerierne på landet at indføre og afsætte øl både i København og i de andre købstæder.
1852 14. april Lov om møllenæring. Enhver ejer af en melmølle skal det være tilladt at forbinde hvilken som helst ny kraft med den, som allerede er tilstede i hans mølleværk, og ligeledes at udvide værket med nye kværne. Det skal være enhver tilladt at opføre en ny mølle, såfremt der ingen anden mølle findes inden for en radius af en mil. Fra og med 1. januar 1862 vil møllenæringen blive aldeles frigivet.
1854 15. april Lov indeholdende bestemmelser angående handel med kornvarer og brød. Herunder, at handel med uformalede kornvarer i købstæderne skal stå enhver aldeles frit, ligesom alle, der er bosiddende på landet, her skal have ret til at indføre, holde og afhænde såvel formalede som uformalede kornvarer.
1856 8. marts Lov angående høkerhandel på landet (populært ’Høkerloven’). Det skulle nu være enhver tilladt at drive købmandshandel fra et fast udsalgssted på landet. Tilladelsen gjaldt alle slags kornvarer, brød og andre naturalprodukter fra landbruget, kreaturhold, havedyrkning og fiskeri samt let forarbejde produkter (husflid) som smør og ost, røget kød og flæsk, kalk, mursten, pottemageri o. lign. Desuden salt, brændeolie, træsko, sæbe, kaffe, sukker, te og tobak m.m. Høkerne måtte dog ikke sælge disse varer i store mængder, og samme varer skulle desuden indkøbes i de danske købstæder, der tillige blev beskyttet af et ”læbælte” på en mil i radius, inden for hvilken høkerhandel ikke var tilladt. Loven trådte i kraft 1. januar 1857.
1857 29. december Næringsloven. Loven trådte først i kraft i 1858 (og flere af bestemmelserne først i 1862) og betød, at alle kunne slå sig ned med ethvert erhverv, om det så var i købstaden eller på landet. Enkelte erhverv var undtaget og krævede særlig tilladelse bl.a. pga. sikkerheds- og sundhedshensyn. Nogle læbælter omkring byerne vedblev dog med at eksistere frem til 1920. For engros-, købmands- og detailhandlen var der et læbælte på 1½ mil, og for de fleste håndværk var der et bælte på 1 mil omkring købstæderne. Næringsloven opløste desuden lavene som erhvervsorganisationer.
1862 20. november I et brev til Københavns Magistrat meddeler justitsministeriet, hvad udtrykket ’borgerlig næring’ skal være at forstå som, nemlig: ”…enhver Handels-, Kommissions-, Haandværks- eller Fabriksdrift, der drives som selvstændigt Erhverv, uden hensyn til om det er bunden Næring eller ikke…”.
1863 10. april Nye vedtægter angående bunden næring, hvor der bestemmes, hvad der i hver købstad og i hvert amt er at anse som bunden næring. De bundne erhverv opremses.

Noter

[Note 1] Ørberg 1970. Bind 1:74.
[Note 2] Andersen 1980:13.
[Note 3] Hansen 1968:24.

Litteratur

Frederikshavner glimt

Andersen, Karen, Frederikshavn, 1980

Frederikshavn som fiskerby

Bratby, Stephan, Frederikshavn, 1980

Fra Fladstrand til Frederikshavn

Hammerich, Otto J., Frederikshavn, 1932

Frederikshavn i stilstand og fremgang 1818-1968

Hansen, Bent, Frederikshavn, 1968

Fladstrand – Frederikshavn. By- og slægtshistorie

Pedersen, Peter Chr., Frederikshavn, 1942

En by ved havet. 2 bind

Ørberg, Paul, Sæby, 1970

Find den benyttede litteratur i Byhistorisk Bibliografi.