De enkelte byer

Den Digitale Byport » By og opland » Fredericia

Fredericia

Oplandskort

Opland

Region

Købstadssogne.
Sogne, der entydigt er underlagt torvehandelen i én købstad (cirkumferensen).
Sogne, der gennemskæres af en cirkumferens.
Administrativt og regionalt afgrænsede enheder, f.eks. len og navngivne sogne henlagt til en bestemt købstads torvehandel.
Sogne, der er henlagt til to eller flere købstæders torvehandel.
Sogne med skiftende eller omstridt status.
Sogne, der slet ikke var omfattet af den formelle oplandsdeling.

Historisk oversigt

Fredericia har i forhold til de øvrige danske købstæder en unik oprindelse, og byen er i højere grad end andre købstæder kunstigt skabt, idet byens placering ikke umiddelbart er gunstig for et handelscentrum. I løbet af 1640'erne var der tanker fremme om at lave en fæstning ved Bersodde, hvor overgangen til Fyn er forholdsvis smal. Det blev en realitet og den 15. december 1650 fik den nye by og fæstning ved Bersodde officiel status af købstad. Fæstningen var byens primus motor, og kong Frederik 3. havde store tanker med byen, der året efter fik navnet Frederiksodde. Allerede den 22. april 1664 fik købstaden dog sit nuværende navn, Fredericia.

Byen blev fra starten begunstiget med yderst fordelagtige privilegier, der vidner om, at kong Frederik 3. måske har overvejet købstadens fremtid som hovedstad og residensby. Fredericia lå på en odde, der oprindeligt var dækket af tæt skov, og de første borgere i byen blev bønderne fra de omkringliggende landsbyer Ullerup, Hannerup og Hyby, der fik deres fremtidige bopæl dikteret fra øverste sted. Købstaden havde trods privilegierne store problemer med at tiltrække velhavende købmænd til byen, og dele af Fredericia fungerede i praksis som en bondeby. Privilegierne udvidedes i 1656, hvor byen fik status af hovedoplagsplads, en forløber for stabelstadsretten, som byen modtog i 1661.

Fredericias fysiske udformning med parallelle rækker af gader blev officielt vedtaget i 1665. I 1674 og 1682 fik byen udvidet sine privilegier, og udover 30 års frihed for konsumption fik Fredericia den efter danske forhold unikke asylret. Det betød trosfrihed i byen, og forfulgte menigheder i udlandet valgte ofte at samle sig i Fredericia. Vigtigst er i den henseende jøderne, der efter en træg start blev en velhavende aktør i byens næringsliv. Udover ikke-kristne trosretninger valgte også kriminelle fra ud- og indland at søge asyl i byen, hvilket gav byen et dårligt ry blandt andre købstæder. Tre retningslinjer skulle normalt følges for at kunne skabe en velfungerende købstad: En detaljeret byplan, en god økonomi og voksende befolkning. Byplanen blev som nævnt fulgt, befolkningen voksede, men generelt kneb det med den økonomiske udvikling trods de store benådninger, købstaden modtog.

1682-privilegiet gav Fredericia adskillige fordelagtige rettigheder, og det er tydeligt, at kong Christian 5. trods nederlaget til svenskerne og fæstningens tilintetgørelse i 1657-1660 var opsat på at genopbygge byen. Købstadens største problem var fraværet af en egentlig havn, og stabelstadsretten gav byen mere prestige end egentlig økonomisk vækst. Byen var en garnisionsby, og fæstningens mange soldater prægede byen specielt i det første århundrede.

Et egentligt fast opland havde byen ikke, og bønderne fra omegnen fravalgte bevidst købstaden af flere grunde: Soldaterne var kendt for at være hårde ved bønderne, og belejringen af byen havde hærget og nedlagt flere landsbyer i flere miles omkreds af byen. Den første halve mil omkring fæstningen var decideret øde, og det var ikke megen handel, bønderne bidrog med i det første århundrede. I 1661 og 1682 præciseres, at alle kroer inden for en mils afstand fra byen skulle købe deres varer i købstaden. Dette har givet haft en virkning, men gjorde på ingen måde byen til det handelscentrum, den var tiltænkt som.[Note 1]

En voksende handel kræver velbesøgte torvedage og årsmarkeder. Fredericia fik allerede i 1653 tirsdag som fast torvedag, og i 1661-privilegiet præciseres det, at byen skal have to ugentlige torvedage. Torvedagene blev aldrig den store succes, og i 1767 blev der kun afholdt torvedag om torsdagen.[Note 2]. Tidligere i 1700-tallet var onsdag og lørdag faste torvedage, og de skiftende ugedage og vekslende antal vidner om, at torvedagene ikke havde den ønskede virkning.

De årlige markeder blev heller ikke den store succes. Allerede i 1653 fik købstaden tilladelse til at afholde hele tre årlige tredages-markeder, i henholdsvis januar, juli og september.[Note 3] Allerede tre år senere flyttedes markedsdatoerne nogle uger, hvilket er en typisk reaktion på, at markederne har haft for få besøgende.[Note 4] I 1661 præciseredes, at byen har tilladelse til at afholde tre markeder i henholdsvis februar, juni og september, og det er rimeligt at antage, at de tre nuværende markeder blot er flyttet tilbage til de oprindelige datoer.

1682 fik Fredericia tilladelse til at afholde yderligere to markeder: Ét den 28. marts samt ét den første mandag i oktober.[Note 5] I 1767 havde byen dog stadig tilladelse til hele fem markeder,[Note 6] men kun et krammarked den 18. oktober blev afholdt.

Kilderne vidner om, at borgerne ikke i praksis har formået at håndhæve deres handelsrettigheder. I 1664 blev en skipper eksempelvis dømt for at have indført ulovlig brændevin, men generelt har domfældelse hørt til undtagelserne. Fredericias mange soldater drev ofte høkeri og stod for omfattende bønhaseri. Når der kom både til byen, købte militæret ofte på stedet. Soldaterkonerne var også kendt for at omgå privilegierne, og det var ikke unormalt, at de brændte brændevin, bryggede øl og drev lidt høkeri. Asylanterne kom i stigende antal efter 1720, og især jøderne var berygtede for at sælge i landsbyerne og drive kramhandel.[Note 7] Samme minoritet havde privilegium på at måtte handle på udenbys markeder, og deres huse i Fredericia fungerede ofte mere som engroslager og base end som en tidstypisk købmandsgård. De kriminelle elementer, som kom til byen med asylretten, bidrog til ulovlighederne ved at strejfe omkring i landsbyerne og sælge, hvad de end måtte have.

Ulovlige kroer og marketenderier har der været rigeligt af i byen. I 1708 drev enkefrue Johanne Skalmejblæsers eksempelvis en smugkro, som især beværtede byens soldater.[Note 8] Når smugkroer i byen selv brændte deres brændevin, kan det ikke overraske, at omegnens kroer i 1747 i modstrid med privilegiet af 1682 efter sigende normalt ikke købte deres drikkevarer i købstaden. Når bønderne så endeligt søgte til købstaden, var det ikke unormalt, at handlerne foregik rundt omkring i byen og ikke kun på den angivne markedsplads.

Fra 1720 gik det økonomisk nedad for Fredericia, og i 1743 bristede drømmen om storhed definitivt. Frederik 4. udlejede dette år pladsen, hvor et kongeligt slot var tiltænkt, og tiden fremover måtte Fredericia affinde sig med at være en købstad på lige fod med købstæder som Kolding og Vejle. Byens ledelse var i perioder præget af korruption og kom i 1740 under statslig administration. Til gengæld lykkedes i det i slutningen af 1700-tallet et etablere en rækkke manufakturer og tidlige industrivirksomheder.

Fredericia fik ikke entydigt defineret sit opland, og manglen på et decideret torv, en egentlig havn samt en på nogle måder problematisk befolkningssammensætning betød, at borgerne i byen ofte har måttet ernære sig af agerbrug og kvægavl. Byen fik først en havn i 1811, men havneudgifterne var høje og mange valgte alternative ladepladser såsom Snoghøj.[Note 9] Købstaden fik dog større national betydning og blev i 1827 via en dampskibrute forbundet med Kiel og København. Med jernbanenettet i 1860'erne blev Fredericia et trafikalt knudepunkt; en position, byen har bevaret lige siden.

Noter

[Note 1] Frederik 3. havde tidligere forslået at nedlægge Kolding og Vejle for at fremme Fredericias position, men Rigsrådet havde afvist forslaget.
[Note 2] Wilse 1976 (1767):70
[Note 3] Se privilegiet af 17. oktober 1653 for eksakt datering.
[Note 4] Se privilegiet af 4. september 1656 for eksakt datering.
[Note 5] Disse var hestemarkeder ifølge Clausager et al. 2000:58. Wilse 1976 (1767):70 vurderer, at der kun blev afholdt disse to markeder i tiden efter 1682, og at de tre oprindelige er nedlagt. Mathiessen 1981 (1911):209 noterer, at markedsrettighederne blev udvidet i 1695 og 1698 og henviser til supplik af 30. januar 1747.
[Note 6] Et kram- og hestemarked den 23. januar og fire krammarkeder henholdsvis 19. marts, 26. juni, 3. september og 24. oktober. Wilse 1976 (1767):70.
[Note 7] Bl.a. Mathiessen 1981 (1911):113.
[Note 8] Mathiessen 1981 (1911):208. Som et andet eksempel, fra 1758, kan nævnes, at en glarmester drev en spillebule. Ibid. 248.
[Note 9] Clausager et al. 2000:133.

Privilegier og bestemmelser

1650 15. december Kong Frederik 3. giver den nye by og fæstning ved Bersodde status af købstad. Der gives i tilføjelse dertil blandt andet skattefrihed i 50 år.[Note 1]
1653 11. juli Kong Frederik 3. påbyder Frederiksodde tilladelse til at afholde torvedag hver tirsdag.
1653 17. oktober Kong Frederik 3. påbyder Frederiksodde at afholde tre årlige markeder den 21.-23. januar, et midsommermarked 13.-15. juli samt et marked den 22.-24. september.
1656 4. september Kong Frederik 3. flytter de årlige markederne, som tidligere blev afholdt den 21.-23. januar, 13.-15. juli og 22.-24. september, til 6.-8. februar, 29.-30. juni og 1. juli samt 9. september.
1656 5. oktober Kong Frederik 3. giver Fredericia status af hovedoplagsplads. En tredjedel af indtægterne skal tilfalde byen. Derudover lettes adgangen for karle til at opnå borgerskab i købstaden.
1661 9. november Kong Frederik 3. giver denne dag[Note 2] Fredericia status af stabelstad, og byen får samtidig 20 års skattefrihed samt fritagelse for alle afgifter i øvrigt. Derudover begunstiges købstaden med to ugentlige torvedage samt tre årlige markeder i henholdsvis februar, juni og september.[Note 3]
1664 22. april Kong Frederik 3. omdøber Frederiksodde til Fredericia.[Note 4]
1665 14. november Kong Frederik 3. fremsætter købstadens fremtidige byplan.[Note 5]
1670 22. januar Kong Frederik 3. forlænger skattefriheden i yderligere 10 år og giver toldfrihed på indførelse af et vist kvantum vine og andre varer.[Note 6]
1670 6. oktober Kong Christian 5. stadfæster gældende privilegier.[Note 7]
1671 22. november Forordning om konsumtion over hele Danmark, hvori konsumtionen genindføres. Konsumtionen var først blevet søgt indført i 1657, men blev det ikke før den såkaldte konsumtionsfred af 18. november 1660, som gjaldt for hele kongeriget. Denne blev dog ophævet igen (undtagen for Københavns vedkommende) allerede i 1662. I forordningen opremses alle de forskellige varer, der pålægges konsumtion, herunder de varer, der blev pålagt portkonsumtion ved indførsel til byen.
1674 9. september Kong Christian 5. stadfæster gældende benådninger, som udvides i dette privilegiebrev. Brevet omfatter 30 punkter og giver blandt andet 10 års toldfrihed og 10 års frihed for laste- og havnepenge i andre af rigets havne.[Note 8]
1680 9. oktober Forbud mod købmandshandling på landet. Baggrunden er, at nogle på landet boende – både ved kysten (hvilke med sandskuder og andre skibe sejler mellem rigerne og provinserne) og en del andre steder – bruger købmandskab og handel og dermed gør stor afbræk og svækkelse på købstadsborgerskabets handel og næring, fordi de kan som fritagne for borgerlig tynge og konsumtion i købstæderne kan sælge deres varer billigere. Derfor skal alle i Danmark, som på landet – med undtagelse af Samsø og Læsø – driver handel og købmandskab enten ved sejlads eller på andre måder, flytte ind til købstæderne og tage del i byens afgifter eller straks holde op.
1681 16. april Forordning om kommerciens og navigationens befordring. I 1. kapitel §9 bliver det bestemt, at alle kroer, der ligger tættere end to mil på den nærmeste købstad, skal købe øl i denne købstad.
1682 11. marts Kong Christian 5. udvider og stadfæster byens privilegier i punktform.[Note 9] Byen fritages for konsumption i 30 år, og det præciseres, at ingen militærfolk må drive købmandskab, og der gives ret til at afholde to årlige markeder på 28. maj og den første mandag i oktober. Derudover pålægges alle kroer beliggende inden for en mil fra købstaden at købe deres øl i staden. Wilse 1976 (1767):114-117. Matthiessen betegner privilegiet som byens faste grundlov. Mathiessen 1981 (1911):42]]
1683 15. april Kong Christian 5.s Danske Lov, der afløste landskabslovene og dermed skabte retsenhed i Danmark, om end lovgivning om bl.a. skatter og told samt andre dele af forvaltningsretten er udeladt. Mange af landskabslovenes forskelle var med tiden og med den stadige strøm af landsdækkende rigslove efterhånden blevet udjævnet, og Danske Lov var derfor først og fremmest et lovkorpus af stadfæstende karakter. Angående købstadslovgivning (herunder privilegier og rettigheder) er den tredje af de seks bøger ’Om Verdslig- og Huus-Stand’ den væsentligste. Heri blev det blandt andet fastslået, at bonden uhindret skal kunne sælge sine varer til hvem, han vil (kap 13, § 16), men også at han er forpligtet til at føre varerne til købstæderne og sælge dem her, frem for at sælge dem til høkere og forprangere ”som landet omløbe” (kap. 13, § 26). Såfremt det er til eget brug (og ikke til forprang), har bonden dog ret til at købe sædekorn og andet, han har behov for i sin drift, herunder foder samt tømmer til vedligeholdelse af bygninger, plove og vogne, ”hvor han det bekomme kan” (kap. 13, § 27).
1689 Kong Christian 5. ophæver stabelstadsordningen af 1682.
1689 4. juni Om unyttig krohold samt destileer-pander og brændevins-hattes afskaffelse på landet. Kroer på landet der ikke er privilegerede forbydes og skal afskaffes. Det samme skal ske med destileer-pander og brændevins-hatte på landet.
1692 13. december Forbud for enhver proprietær mod at opkøbe korn på landet for at sælge det videre. Han må kun købe korn til anvendelse i sin egen husholdning og sin egen gårds avl. Begrundelsen er, at det ellers ødelægger købstadmandens næring.
1719 Kong Frederik 4. giver Fredericia halv konsumption i 20 år.[Note 10]
1725 Kong Frederik 4. stadfæster brevet af 14. november 1665.[Note 11]
1734 30. april Forbud mod utilladelige krohold på landet. Da ulovligt krohold på landet skader købstædernes handel og konsumtion, gentages og skærpes reglerne for krohold på landet. Alle kroer skal optælles i amterne, og de uprivilegerede kroer skal lukkes og gives bøde. De lovlige kroer får frataget deres ret til at brygge øl og brænde brændevin og må ikke eje udstyr til destillering.[Note 12]
1741 25. august Forordning om land- og forprang. Købstæderne er angiveligt ‘meget fornærmede i deres lovlige handel og næring’, da land- og forprang har taget så meget overhånd, at mange slet ikke længere ved, hvad der er gældende ret. Det præciseres derfor, at landprang er, når nogen på landet boende eller omrejsende – hvem det end måtte være – ude på landet sælger eller faldholder de varer, som alene må sælges i købstæderne og skal afhentes der af bonden. Forprang – også kaldet utilladeligt forkøb på landet – er, når nogen (borger, bonde eller helt tredje) med henblik på at drive handel og søge profit opkøber korn, kvæg eller andre varer ude hos bonden uden at have privilegium dertil, vel at mærke varer, der ellers burde indføres til akseltorvene i købstæderne, og som overstiger, hvad han måtte behøve til sin egen husholdnings fornødenhed eller til at drive sin håndværksbedrift. Dette omfatter dog ikke sædegårdene (godserne). For at ingen herefter skal være i tvivl om, hvad der står i loven, gentages en lang række forordninger og andre love (f.eks. Danske Lovs bestemmelser 3-8, 3-9-3, 3-13-16, 23, 24, 25, 26 og 27, forordning af 9. oktober 1680 om købmandshandling på landet og forordning af 13. december 1692 om forprang med kornkøb på landet), “samt alle andre Kiøbstæderne enten i Almindelighed eller enhver især givne Privilegier, saadan Handel angaaende”. Der bliver også givet en indskærpelse af straffen for at overtræde lovene.
1749 Kong Frederik 5. giver Fredericia halv konsumption.[Note 13]
1775 13. februar Forordning hvorved al omløben med handels-, kram-, galanteri- og håndværksvarer i købstæderne og på landet i kongeriget Danmark aldeles forbydes. Det forbydes alle og enhver at rejse rundt som handelskræmmere på landet og i købstæderne og afsætte varer udenfor markeds tider. Det er heller ikke tilladt at medtage varer til markedet, med mindre man har lov dertil.
1787 Kong Christian 8. ophæver retten til halv konsumption.[Note 14]
1787 Kong Christian 8. ophæver retten til halv konsumption.[Note 15]
1794 22. oktober Forordning angående den almindelige frihed til at tilvirke, forarbejde og forhandle leer og skæreknive. Dette tillades alle i købstæderne og på landet.
1797 1. februar Forordning om tolden og købstadskonsumptionen i Danmark og Norge.
1817 23. april Anordning angående handelsberettigelse m.m. Enhver, der vil drive handel, skal have borgerskab. Fremmede handelsrejsende har tilladelse til at slutte handel med alle danskere under deres ophold i det danske rige. Dog er det dem ikke tilladt at sælge varer, som de har købt her i landet. Den fremmede, som driver videre handel, end den han er berettiget til, bør modtage straf. De bestemmelser i ’Forordning angående kommercen af 4. august 1742’ i hvis følge varer i almindelighed skulle forskrives fra første hånd, bliver hævet; og det skal herefter være enhver vedkommende tilladt, at forskrive sine varer fra det sted han finder mest tjenligt. Dog for så vidt toldordningerne i dette henseende ingen indskrænkning indeholder.
1821 24. januar Kong Frederik 6. ophæver asylretten.[Note 16]
1825 17. november Retten til at tilvirke leer og skæreknive udvides til at gælde alle redskaber, der hører til agerdyrkningen. Dette gælder for alle i købstæderne og på landet.
1839 27. november Nærmere bestemmelser om omløben med varer. Straffen for bissekræmmerhandel fastsættes og det fastslås, at sognefogeden kan blive straffet, hvis han forsømmer at anholde en bissekræmmer.
1845 14. maj Forordning om ulovlig brændevinsbrænden og -besiddelse på landet i Danmark, da de allerede virkende foranstaltninger er blevet forældede og utilstrækkelige. Bliver man fra da af taget i at brænde brændevin eller være i uberettiget besiddelse af brændevin uden for købstæderne, straffes det med bøde og konfiskation. Herefter følger en udførlig præcisering af lovens detaljer.
1845 23. april Forordning angående opkøb af landmandens produkter. Det skal herefter være alle landboere (hvad enten det er gårdmænd, husmænd eller inderste) tilladt i landdistrikterne at opkøbe samt at indbringe og sælge alle slags naturelprodukter til købstæderne – dvs. landbrug, kreaturhold, havedyrkning og fiskeri samt ”skoveffekter” og tørv. Tilladelsen gælder også forarbejdede produkter, der holder sig inden for grænserne af ”landbo og husflid”, og den gælder således også smør og ost, røget kød og flæsk, kalk, mursten, pottemageri o. lign. produkter.
1847 24. marts Brev, hvori forordningen om købstadsjorder i kongeriget (af 14. august 1741) erklæres for ophævet.
1851 7. februar Lov om konsumtionens ophør, brændevinsbeskatningens forandring og den inderste toldgrænses ophævelse (mellem Nørrejylland og Slesvig). Indførsels- og personalkonsumtion samt formalingsafgifterne ophæves i hele landet (for København dog indtil d. 1. april 1852 kun delvist), og som følge heraf bortfalder told- og konsumtionsvæsenets eftersyn ved byportene samt formalingskontrollen ved møllerne i og ved købstæderne. Den kommunale ’accisse’ (brændevinsafgift) oppebæres til fordel for stadens kasse, og loven indeholder i forlængelse heraf nye afgiftssatser for brændevinsbeskatning samt foranstaltninger mod - og straf ved illegal destillering.
1851 9. december Ophævelse af forbud fra tidligere forordning mod at anlægge bryggerier på købstadens jorder. Det bliver herefter tilladt for bryggerierne på landet at indføre og afsætte øl både i København og i de andre købstæder.
1852 14. april Lov om møllenæring. Enhver ejer af en melmølle skal det være tilladt at forbinde hvilken som helst ny kraft med den, som allerede er tilstede i hans mølleværk, og ligeledes at udvide værket med nye kværne. Det skal være enhver tilladt at opføre en ny mølle, såfremt der ingen anden mølle findes inden for en radius af en mil. Fra og med 1. januar 1862 vil møllenæringen blive aldeles frigivet.
1854 15. april Lov indeholdende bestemmelser angående handel med kornvarer og brød. Herunder, at handel med uformalede kornvarer i købstæderne skal stå enhver aldeles frit, ligesom alle, der er bosiddende på landet, her skal have ret til at indføre, holde og afhænde såvel formalede som uformalede kornvarer.
1856 8. marts Lov angående høkerhandel på landet (populært ’Høkerloven’). Det skulle nu være enhver tilladt at drive købmandshandel fra et fast udsalgssted på landet. Tilladelsen gjaldt alle slags kornvarer, brød og andre naturalprodukter fra landbruget, kreaturhold, havedyrkning og fiskeri samt let forarbejde produkter (husflid) som smør og ost, røget kød og flæsk, kalk, mursten, pottemageri o. lign. Desuden salt, brændeolie, træsko, sæbe, kaffe, sukker, te og tobak m.m. Høkerne måtte dog ikke sælge disse varer i store mængder, og samme varer skulle desuden indkøbes i de danske købstæder, der tillige blev beskyttet af et ”læbælte” på en mil i radius, inden for hvilken høkerhandel ikke var tilladt. Loven trådte i kraft 1. januar 1857.
1857 29. december Næringsloven. Loven trådte først i kraft i 1858 (og flere af bestemmelserne først i 1862) og betød, at alle kunne slå sig ned med ethvert erhverv, om det så var i købstaden eller på landet. Enkelte erhverv var undtaget og krævede særlig tilladelse bl.a. pga. sikkerheds- og sundhedshensyn. Nogle læbælter omkring byerne vedblev dog med at eksistere frem til 1920. For engros-, købmands- og detailhandlen var der et læbælte på 1½ mil, og for de fleste håndværk var der et bælte på 1 mil omkring købstæderne. Næringsloven opløste desuden lavene som erhvervsorganisationer.
1862 20. november I et brev til Københavns Magistrat meddeler justitsministeriet, hvad udtrykket ’borgerlig næring’ skal være at forstå som, nemlig: ”…enhver Handels-, Kommissions-, Haandværks- eller Fabriksdrift, der drives som selvstændigt Erhverv, uden hensyn til om det er bunden Næring eller ikke…”.
1863 10. april Nye vedtægter angående bunden næring, hvor der bestemmes, hvad der i hver købstad og i hvert amt er at anse som bunden næring. De bundne erhverv opremses.

Noter

[Note 1] Wilse 1976 (1767):40 daterer privilegiet til dagen før.
[Note 2] Nøjagtig datering i Wilse 1976 (1767):92.
[Note 3] Matthiessen 1981 (1911):37 samt Clausager et al. 2000:34. Septembermarkedet ikke nævnt i Matthiessen.
[Note 4] Matthiessen 1981 (1911):39.
[Note 5] Matthiessen 1981 (1911):39.
[Note 6] Matthiessen 1981 (1911):42.
[Note 7] Matthiessen 1981 (1911):42.
[Note 8] Matthiessen:1981(1911):42. og Clausager et al:2000:36.
[Note 9] Wilse noterer fejlagtigt datoen som 11 september på side 93, men i bilag A fremgår dateringen 11. maj. Wilse 1976 (1767).
[Note 10] Wilse 1976 (1767):42.
[Note 11] Matthiessen 1981 (1911):39.
[Note 12] Denne forordning blev skærpet ved forordningerne af 1. februar 1757, 23. november 1757, 2. september 1773 og 26. april 1776. Disse forordninger blev afskaffet i forordningen af 2. august 1786, hvor loven blev gentaget og indskærpet endnu en gang.
[Note 13] Becker-Christensen 1998: Bind 2:460.
[Note 14] Becker-Christensen:1998:Bind 2:460.
[Note 15] Becker-Christensen 1998:Bind 2:460.
[Note 16] Grundloven af 5. juni 1849 gjorde den dog landsdækkende. Clausager et al. 2000:100.

Litteratur

Dansk Toldhistorie Bind 2. Protektionisme og reformer 1660-1814

Becker-Christensen, Henrik, København, 1998

Fredericia 1650-1970 – drøm, dårskab og duelighed

Clausager, Jørgen Peder m.fl., Odense, 2000

Dansk købestævne i Fredericia

Engelbrecht, Anders, Fredericia, 1986

Til rigernes forsvar og gavn og bedste. Fredericia som garnisionsby i 300 år

Housted, Erik, Fredericia, 1979

Fredericia 1650-1950. Planer, kort og billeder til byens historie

Lund, Erik, Fredericia, 1950

Fredericia 1650-1760. Studier og omrids

Matthiessen, Hugo, Kolding, 1981 (1911)

Fæstning og fristed. Fredericia interiører med figurer 1760-1820

Matthiessen, Hugo, København, 1950

Fredericia. By og borger

Nissen, Eduard A., Fredericia, 1965

Fuldstændig beskrivelse af stapelstaden Fridericia

Wilse, J. N., København, 1976 (1767)

Find den benyttede litteratur i Byhistorisk Bibliografi.