De enkelte byer

Den Digitale Byport » By og opland » Randers

Randers

Oplandskort

Opland

Region

Købstadssogne.
Sogne, der entydigt er underlagt torvehandelen i én købstad (cirkumferensen).
Sogne, der gennemskæres af en cirkumferens.
Administrativt og regionalt afgrænsede enheder, f.eks. len og navngivne sogne henlagt til en bestemt købstads torvehandel.
Sogne, der er henlagt til to eller flere købstæders torvehandel.
Sogne med skiftende eller omstridt status.
Sogne, der slet ikke var omfattet af den formelle oplandsdeling.

Historisk oversigt

Randers blev grundlagt omkring år 1000, men først i 1302 har byen bevisligt fået købstadsprivilegier, og 8. marts 1302 regnes for købstadens oprettelse.[Note 1] Byen er beliggende, hvor hærvejen møder Gudenåen, og Randers har med engområderne omkring fjorden traditionelt haft et stort og godt opland.

Byen fik i 1302 ret til at handle toldfrit i hele landet, hvad Ålborg dog ikke uden videre har accepteret med hensyn til handelen i Limfjorden. I 1443 blev retten til handel i Limfjorden fremhævet, men i 1553 var der stadig uoverensstemmelser mellem Ålborg og Randers om retten til at drive handel på fiskerlejerne.[Note 2]

Randers har generelt ikke haft usædvanligt store problemer med at håndhæve sine privilegier, men indskærpelser og præciseringer har dog i flere tilfælde været nødvendige, når rettighederne blev ignoreret. I 1391 præciseredes, at byens embedsmænd og fogeder ikke måtte krænke byens privilegier. Lignende problemer var til stede i 1492, hvor byens sandemandstog for markskel og herredskel blev ophævet, når den berørte købstaden, hvilket i praksis vil sige, at det tidligere har været til skade for byens handel. I 1505 indskærpedes det, at verdslige ikke måtte drive handel uden at være borgere, og meget tyder på, at autoriteterne i byen generelt har forsøgt at omgå byens privilegier og få personlig gevinst ved det.

Ulovlige havne har også været et problem, og i 1457 måtte kong Christian 1. forbyde handel og ulovlige havne ved Randers Fjord og befale, at handlen skulle finde sted ved broen. I 1494 specificeredes, at købstaden Randers havde eneret på handel i en omkreds på to mil omkring byen. I 1505 var det dog allerede nødvendigt igen at præcisere, at ingen måtte købe uden for byens porte. Problemet forsvandt ikke af den grund, og i 1588 blev det forbudt at gøre landekøb i omegnen af Randers.[Note 3] Det er værd at bemærke, at borgmesteren i Randers så sent som i 1830 betragtede oplandet som værende på "fire mil strækning i alle retninger", et godt indicium på, at det naturlige opland for købstaden var væsentlig større end lovmæssigt fastsatte.[Note 4]

På trods af den kendsgerning, at privilegierne således blev overtrådt, lykkedes det købstaden Randers at vokse sig økonomisk stærkt og blive en af de betydeligste købstæder i provinsen. Byen havde økonomisk vækst i starten af 1600-tallet, hvilket dog var vendt til decideret nedgang omkring år 1700. I midten af 1700-tallet var byen imidlertid atter i stærk vækst, hvilket varede uafbrudt til cirka 1840.

Købstaden fik først et egentligt torv i 1462, og indtil da blev der handlet langs med Frue Kirkegaard. Indtil det 16. århundrede var der kun ét årligt marked, men i 1635 kom ét mere, i 1768 var der fire og i 1801 hele fem. Randers var med andre ord en by med en solid købmandstand og en yderst fordelagtig placering i regionen.

Randers Fjord var i perioder svært fremkommelig, og flere konger forbød ruser og andet, der kunne gøre fjorden mindre sejlbar. Udbyhøj og Albæk nævnes i kilderne som vinterhavne, men deres betydning har været minimal. Gennem tiderne har det været forsøgt at gøre Gudenåen og Nørreåen sejlbar så langt op som muligt, men det var først i midten af 1800-tallet, at der blev gjort betydelige fremskridt, og netop i denne periode, i 1862, kom jernbanen til Randers og ændrede infrastrukturen.

Noter

[Note 1] Spreckelsen 1952:342.
[Note 2] Spreckelsen 1952:408.
[Note 3] På det vigtige stændermøde i København 1660 krævede repræsentanterne for Randers, at der blev nedlagt forbud mod forprang og ulovlig handel. Dette var for en by som Randers med et forholdsvis stort naturligt opland af større betydning end for andre købstæder, der havde flere næringskilder. Helsingør var eksempelvis ikke særligt afhængig af sit opland og ernærede sig ved fiskeri og som base for Sundtolden.
[Note 4] Neckelmann 1998 (1831):16.

Privilegier og bestemmelser

1302 8. marts Kong Erik 6. Menved fritager borgerne i Randers købstad for toldafgifter overalt i riget, undtagen på Skanørmarkedet.[Note 1]
1311 22. marts Kong Erik 6. Menved stadfæster gældende privilegier.
1321 4. maj Kong Christoffer 2. stadfæster gældende privilegier.
1356 17. februar Kong Valdemar 4. Atterdag stadfæster gældende privilegier.
1391 20. maj Dronning Margrethe pålægger fogederne, embedsmændene og andre ikke at krænke byens privilegier.
1436 10. maj Kong Erik 7. af Pommern stadfæster gældende privilegier givet til byen af tidligere regenter. Heriblandt stadfæstes kong Erik 6. Menveds privilegium af 8. marts 1302.
1441 18. juni Kong Christoffer 3. af Bayern stadfæster gældende privilegier og præciserer visse forhold blandt andet i forbindelse med gilder.
1443 Kong Christoffer 3. af Bayern indskærper, at borgerne i Randers har toldfrihed i hele riget, herunder specifikt Limfjorden, og undtaget Øresund om høsten.
1457 12. juli Kong Christian 1. forbyder handel og ulovlige havne ved Randers Fjord og præciserer, at købmandskab skal finde sted ved broen.
1475 30. september Kong Christian 1. pålægger bønderne i hele riget kun at sælge og købe med borgere i købstæderne, og på landet må ingen købe mere end til eget behov. Kongen tillader tyskere at sejle til Danmark. Danskere må derimod ikke sejle købmandsvarer til Tyskland, men dog inden for de tre riger. Til gengæld skal tyske kompagni ophæves, om end tyskerne må optages i danske kompagni. Der pålægges danskere forbud mod at eksportere øksne.[Note 2] Det vurderes, at forordningen gjaldt hele kongeriget.[Note 3]
1483 23. maj Kong Hans stadfæster gældende privilegier og tilføjer byen visse rettigheder. Borgerne i Randers får eksempelvis samme ret som Viborg til at købe og sælge på alle årsmarkeder i Jylland.
1492 10. december Kong Hans ophæver sandemandstoget om markeskel og herredskel, som berører Randers by, og præciserer, at sandemandstoget ikke må være til skade for købstaden Randers.
1492 13. januar Kong Hans giver borgerne i Randers ret til at handle med borgere, gæster og bønder i hele riget og uhindret føre det overalt i riget.
1495 9. april Kong Hans giver Randers by privilegium på, at der ikke må drives forprang eller handles af udenbys mænd i to mils afstand fra byen.
1505 25. november Kong Hans præciserer adskillige rettigheder i forbindelse med handel. Verdslige personer må ikke købe og sælge på torvet, med mindre de deltager i byens tyngde, og borgerne i byen fritages for afgifter på markederne i Nørrejylland. Det præciseres endvidere, at ingen i Randers må købe uden for byens porte.
1514 23. juni Kong Christian 2. stadfæster gældende privilegier.
1515 23. oktober Kong Christian 2. giver borgerne i de nørrejyske købstæder en række privilegier vedrørende handel i Nørrejylland. Det præciseres blandt andet, at udførsel kun må ske via Ribe og Kolding, og at øksne kun må handles på markederne Natiutatis Marie i Ribe og Sanncti Francisci i Kolding, dog ikke mere end 100 øksne per borger. Derudover præciseres, at ingen må købe på andres vegne.
1527 Kong Frederik 1. stadfæster gældende privilegier.[Note 4]
1540 18. december Kong Christian 3. stadfæster gældende privilegier.[Note 5]
1558 13. december Reces, bl.a. om hvordan adelen må bruge deres handel med sild og staldokser. Det skal stå adelen frit for at salte dem selv, ligesom det tillades udlændinge og fremmede. Det skal også stå adelen frit for at købe eller sælge så mange okser, som han kan stalde på sit eget eller sine tjeneres foder, dog kun hvis det ikke krænker kongens told. I samme reces (§33) forbydes det alle at benytte sig af nogen form for købmandskab til forprang i bygderne og landsbyerne. Alle som bor på landet og pløjer og sår, skal dog have lov til at købe sædekorn og hvad de ellers har brug for til deres husholdning.
1559 12. august Kong Frederik 2.s håndfæstning om, hvordan adelen må bruge deres handel med sild og staldokser. Det skal stå adelen frit for at salte dem selv, ligesom det tillades udlændinge og fremmede. Det skal også stå adelen frit for at købe eller sælge så mange okser, som den kan stalde på sit eget eller sine tjeneres foder, dog kun hvis det ikke krænker kongens told.
1559 12. august Kong Frederik 2.s håndfæstning, der præciserer, at det skal stå adelen frit at handle med udenlandske købmænd.
1566 28. maj Kong Frederik 2. stadfæster gældende privilegier.
1575 21. juni Åbent brev til provster, præster og bønder om, at stald- eller græsokser kun må sælges på markeder i købstæderne.
1588 19. juni Kong Frederik 2. indskærper, at det er forbudt at gøre landekøb i Randers' omegn.
1590 20. august Åbent brev om afskaffelse af forprang, landekøb og ulovlige havne. Man har erfaret, at der bliver drevet omfattende forprang og landekøb (altså handel udenfor købstæderne) med korn og andre varer, der krænker både de borgerlige privilegier, og kronens ret til told. Efter denne dag må ingen bruge nogen landekøb eller forprang på landsbyerne eller andre steder, hverken med korn eller andre varer, som er imod recessen. Også drift af ulovlige havne skal høre op, og det gælder både opskibning og udskibning. Bliver man efter denne dag taget i at bedrive landekøb eller gøre brug af ulovlige havne, vil disse varer blive konfiskerede af kronen. Det påbydes, at man går til kongens fogde eller embedsmænd, hvis man kender til sådanne ulovlige drifter. Ser en lensmand igennem fingre hermed, da skal den, der gør, havde forbrudt det len, han er forlent med.
1598 28. juni Kong Christian 4. stadfæster gældende privilegier.[Note 6]
1623 19. november Forordning om liggere og kræmmere, som ikke er borgere og indbyggere, samt om bissekræmmere. Angående udenlandske liggere, der opholder sig i købstæderne og bedriver borgerlig handel og landekøb. Derforuden om bissekræmmere, der rejser fra by til by. Ingen sådanne liggere skal i riget efter denne dag ”lidis eller tilstedis”, og al gæsteskud skal derfor afskaffes. Ingen skal herefter have lov til at omløbe med kramvarer fra en købstad til en anden og sælge af dem, med mindre han først havde vundet borgerskab, nedsat sig i riget og betaler skatter lig med andre undersåtter. Ingen skal drive bissekræmmeri på landet og embedsmænd, fogder, borgmestre, rådmænd m.fl. skal sørge for at denne forordning bliver holdt og efterkommet.
1623 25. juli Forordning om land- og studehandel. Udstedt pga. det store misbrug mod recessen og stadsretten om landekøb og forprang. Ingen ufri mand må herefter drive nogen form for køb eller salg på landet, med mindre han har søgt og fået borgerskab i en købstad. Ingen må købe græsstude uden at indberette det. Det skal stå de købmænd, som driver okse, frit for at købe græsokse, såfremt de kan opstalde dem på deres eget foder og straks opstalder dem på kongens eller adelens ladegårde. Forprang med græsokser skal herefter ikke være tilladt.
1634 25. marts Åbent brev om, at der herefter skal holdes to årlige markeder i Randers, nemlig tirsdag efter fastelavnssøndag og Maria fødselsdag, 8. september.
1642 23. maj Åbent brev om, at alle må handle i købstæderne med fremmede, så længe købstædernes privilegier og friheder ikke krænkes.
1648 30. november Kong Frederik 3. stadfæster gældende privilegier.
1670 12. oktober Kong Christian 5. stadfæster gældende privilegier.
1671 22. november Forordning om konsumtion over hele Danmark, hvori konsumtionen genindføres. Konsumtionen var først blevet søgt indført i 1657, men blev det ikke før den såkaldte konsumtionsfred af 18. november 1660, som gjaldt for hele kongeriget. Denne blev dog ophævet igen (undtagen for Københavns vedkommende) allerede i 1662. I forordningen opremses alle de forskellige varer, der pålægges konsumtion, herunder de varer, der blev pålagt portkonsumtion ved indførsel til byen.
1680 9. oktober Forbud mod købmandshandling på landet. Baggrunden er, at nogle på landet boende – både ved kysten (hvilke med sandskuder og andre skibe sejler mellem rigerne og provinserne) og en del andre steder – bruger købmandskab og handel og dermed gør stor afbræk og svækkelse på købstadsborgerskabets handel og næring, fordi de kan som fritagne for borgerlig tynge og konsumtion i købstæderne kan sælge deres varer billigere. Derfor skal alle i Danmark, som på landet – med undtagelse af Samsø og Læsø – driver handel og købmandskab enten ved sejlads eller på andre måder, flytte ind til købstæderne og tage del i byens afgifter eller straks holde op.
1681 16. april Forordning om kommerciens og navigationens befordring. I 1. kapitel §9 bliver det bestemt, at alle kroer, der ligger tættere end to mil på den nærmeste købstad, skal købe øl i denne købstad.
1683 15. april Kong Christian 5.s Danske Lov, der afløste landskabslovene og dermed skabte retsenhed i Danmark, om end lovgivning om bl.a. skatter og told samt andre dele af forvaltningsretten er udeladt. Mange af landskabslovenes forskelle var med tiden og med den stadige strøm af landsdækkende rigslove efterhånden blevet udjævnet, og Danske Lov var derfor først og fremmest et lovkorpus af stadfæstende karakter. Angående købstadslovgivning (herunder privilegier og rettigheder) er den tredje af de seks bøger ’Om Verdslig- og Huus-Stand’ den væsentligste. Heri blev det blandt andet fastslået, at bonden uhindret skal kunne sælge sine varer til hvem, han vil (kap 13, § 16), men også at han er forpligtet til at føre varerne til købstæderne og sælge dem her, frem for at sælge dem til høkere og forprangere ”som landet omløbe” (kap. 13, § 26). Såfremt det er til eget brug (og ikke til forprang), har bonden dog ret til at købe sædekorn og andet, han har behov for i sin drift, herunder foder samt tømmer til vedligeholdelse af bygninger, plove og vogne, ”hvor han det bekomme kan” (kap. 13, § 27).
1689 Kong Christian 5. ophæver stabelstadsordningen af 1682.
1689 4. juni Om unyttig krohold samt destileer-pander og brændevins-hattes afskaffelse på landet. Kroer på landet der ikke er privilegerede forbydes og skal afskaffes. Det samme skal ske med destileer-pander og brændevins-hatte på landet.
1692 13. december Forbud for enhver proprietær mod at opkøbe korn på landet for at sælge det videre. Han må kun købe korn til anvendelse i sin egen husholdning og sin egen gårds avl. Begrundelsen er, at det ellers ødelægger købstadmandens næring.
1699-1730 Kong Frederik 4. stadfæster gældende privilegier.[Note 7]
1734 10. september Kong Christian 6. stadfæster gældende privilegier.[Note 8]
1734 30. april Forbud mod utilladelige krohold på landet. Da ulovligt krohold på landet skader købstædernes handel og konsumtion, gentages og skærpes reglerne for krohold på landet. Alle kroer skal optælles i amterne, og de uprivilegerede kroer skal lukkes og gives bøde. De lovlige kroer får frataget deres ret til at brygge øl og brænde brændevin og må ikke eje udstyr til destillering.[Note 9]
1740 Færgerettigheder ved Voer-Mellerup.[Note 10]
1741 25. august Forordning om land- og forprang. Købstæderne er angiveligt ‘meget fornærmede i deres lovlige handel og næring’, da land- og forprang har taget så meget overhånd, at mange slet ikke længere ved, hvad der er gældende ret. Det præciseres derfor, at landprang er, når nogen på landet boende eller omrejsende – hvem det end måtte være – ude på landet sælger eller faldholder de varer, som alene må sælges i købstæderne og skal afhentes der af bonden. Forprang – også kaldet utilladeligt forkøb på landet – er, når nogen (borger, bonde eller helt tredje) med henblik på at drive handel og søge profit opkøber korn, kvæg eller andre varer ude hos bonden uden at have privilegium dertil, vel at mærke varer, der ellers burde indføres til akseltorvene i købstæderne, og som overstiger, hvad han måtte behøve til sin egen husholdnings fornødenhed eller til at drive sin håndværksbedrift. Dette omfatter dog ikke sædegårdene (godserne). For at ingen herefter skal være i tvivl om, hvad der står i loven, gentages en lang række forordninger og andre love (f.eks. Danske Lovs bestemmelser 3-8, 3-9-3, 3-13-16, 23, 24, 25, 26 og 27, forordning af 9. oktober 1680 om købmandshandling på landet og forordning af 13. december 1692 om forprang med kornkøb på landet), “samt alle andre Kiøbstæderne enten i Almindelighed eller enhver især givne Privilegier, saadan Handel angaaende”. Der bliver også givet en indskærpelse af straffen for at overtræde lovene.
1747 18. januar Kong Frederik 5. stadfæster gældende privilegier.[Note 11]
1766 14. juli Kong Christian 7. stadfæster gældende privilegier.[Note 12]
1775 13. februar Forordning hvorved al omløben med handels-, kram-, galanteri- og håndværksvarer i købstæderne og på landet i kongeriget Danmark aldeles forbydes. Det forbydes alle og enhver at rejse rundt som handelskræmmere på landet og i købstæderne og afsætte varer udenfor markeds tider. Det er heller ikke tilladt at medtage varer til markedet, med mindre man har lov dertil.
1794 22. oktober Forordning angående den almindelige frihed til at tilvirke, forarbejde og forhandle leer og skæreknive. Dette tillades alle i købstæderne og på landet.
1797 1. februar Forordning om tolden og købstadskonsumptionen i Danmark og Norge.
1817 23. april Anordning angående handelsberettigelse m.m. Enhver, der vil drive handel, skal have borgerskab. Fremmede handelsrejsende har tilladelse til at slutte handel med alle danskere under deres ophold i det danske rige. Dog er det dem ikke tilladt at sælge varer, som de har købt her i landet. Den fremmede, som driver videre handel, end den han er berettiget til, bør modtage straf. De bestemmelser i ’Forordning angående kommercen af 4. august 1742’ i hvis følge varer i almindelighed skulle forskrives fra første hånd, bliver hævet; og det skal herefter være enhver vedkommende tilladt, at forskrive sine varer fra det sted han finder mest tjenligt. Dog for så vidt toldordningerne i dette henseende ingen indskrænkning indeholder.
1825 17. november Retten til at tilvirke leer og skæreknive udvides til at gælde alle redskaber, der hører til agerdyrkningen. Dette gælder for alle i købstæderne og på landet.
1839 27. november Nærmere bestemmelser om omløben med varer. Straffen for bissekræmmerhandel fastsættes og det fastslås, at sognefogeden kan blive straffet, hvis han forsømmer at anholde en bissekræmmer.
1845 14. maj Forordning om ulovlig brændevinsbrænden og -besiddelse på landet i Danmark, da de allerede virkende foranstaltninger er blevet forældede og utilstrækkelige. Bliver man fra da af taget i at brænde brændevin eller være i uberettiget besiddelse af brændevin uden for købstæderne, straffes det med bøde og konfiskation. Herefter følger en udførlig præcisering af lovens detaljer.
1845 23. april Forordning angående opkøb af landmandens produkter. Det skal herefter være alle landboere (hvad enten det er gårdmænd, husmænd eller inderste) tilladt i landdistrikterne at opkøbe samt at indbringe og sælge alle slags naturelprodukter til købstæderne – dvs. landbrug, kreaturhold, havedyrkning og fiskeri samt ”skoveffekter” og tørv. Tilladelsen gælder også forarbejdede produkter, der holder sig inden for grænserne af ”landbo og husflid”, og den gælder således også smør og ost, røget kød og flæsk, kalk, mursten, pottemageri o. lign. produkter.
1847 24. marts Brev, hvori forordningen om købstadsjorder i kongeriget (af 14. august 1741) erklæres for ophævet.
1851 7. februar Lov om konsumtionens ophør, brændevinsbeskatningens forandring og den inderste toldgrænses ophævelse (mellem Nørrejylland og Slesvig). Indførsels- og personalkonsumtion samt formalingsafgifterne ophæves i hele landet (for København dog indtil d. 1. april 1852 kun delvist), og som følge heraf bortfalder told- og konsumtionsvæsenets eftersyn ved byportene samt formalingskontrollen ved møllerne i og ved købstæderne. Den kommunale ’accisse’ (brændevinsafgift) oppebæres til fordel for stadens kasse, og loven indeholder i forlængelse heraf nye afgiftssatser for brændevinsbeskatning samt foranstaltninger mod - og straf ved illegal destillering.
1851 9. december Ophævelse af forbud fra tidligere forordning mod at anlægge bryggerier på købstadens jorder. Det bliver herefter tilladt for bryggerierne på landet at indføre og afsætte øl både i København og i de andre købstæder.
1852 14. april Lov om møllenæring. Enhver ejer af en melmølle skal det være tilladt at forbinde hvilken som helst ny kraft med den, som allerede er tilstede i hans mølleværk, og ligeledes at udvide værket med nye kværne. Det skal være enhver tilladt at opføre en ny mølle, såfremt der ingen anden mølle findes inden for en radius af en mil. Fra og med 1. januar 1862 vil møllenæringen blive aldeles frigivet.
1854 15. april Lov indeholdende bestemmelser angående handel med kornvarer og brød. Herunder, at handel med uformalede kornvarer i købstæderne skal stå enhver aldeles frit, ligesom alle, der er bosiddende på landet, her skal have ret til at indføre, holde og afhænde såvel formalede som uformalede kornvarer.
1856 8. marts Lov angående høkerhandel på landet (populært ’Høkerloven’). Det skulle nu være enhver tilladt at drive købmandshandel fra et fast udsalgssted på landet. Tilladelsen gjaldt alle slags kornvarer, brød og andre naturalprodukter fra landbruget, kreaturhold, havedyrkning og fiskeri samt let forarbejde produkter (husflid) som smør og ost, røget kød og flæsk, kalk, mursten, pottemageri o. lign. Desuden salt, brændeolie, træsko, sæbe, kaffe, sukker, te og tobak m.m. Høkerne måtte dog ikke sælge disse varer i store mængder, og samme varer skulle desuden indkøbes i de danske købstæder, der tillige blev beskyttet af et ”læbælte” på en mil i radius, inden for hvilken høkerhandel ikke var tilladt. Loven trådte i kraft 1. januar 1857.
1857 29. december Næringsloven. Loven trådte først i kraft i 1858 (og flere af bestemmelserne først i 1862) og betød, at alle kunne slå sig ned med ethvert erhverv, om det så var i købstaden eller på landet. Enkelte erhverv var undtaget og krævede særlig tilladelse bl.a. pga. sikkerheds- og sundhedshensyn. Nogle læbælter omkring byerne vedblev dog med at eksistere frem til 1920. For engros-, købmands- og detailhandlen var der et læbælte på 1½ mil, og for de fleste håndværk var der et bælte på 1 mil omkring købstæderne. Næringsloven opløste desuden lavene som erhvervsorganisationer.
1862 20. november I et brev til Københavns Magistrat meddeler justitsministeriet, hvad udtrykket ’borgerlig næring’ skal være at forstå som, nemlig: ”…enhver Handels-, Kommissions-, Haandværks- eller Fabriksdrift, der drives som selvstændigt Erhverv, uden hensyn til om det er bunden Næring eller ikke…”.
1863 10. april Nye vedtægter angående bunden næring, hvor der bestemmes, hvad der i hver købstad og i hvert amt er at anse som bunden næring. De bundne erhverv opremses.

Noter

[Note 1] Er første gang Randers betegnes som købstad, og datoen betragtes i mangel af bedre som værende grundlæggelsen af Randers købstad.
[Note 2] Se yderligere indhold i Kroman 1955. Bind 3:106ff.
[Note 3] Degn 1991:655.
[Note 4] Stadfeldt 1976 (1804):20.
[Note 5] Stadfeldt 1976 (1804):20.
[Note 6] Stadfeldt 1976 (1804) daterer i oversigten s. 19-21 datoen til at være 28. juli, men i gennemgangen af privilegierne på side 37 anvendes 28. juni, hvilket må formodes at være korrekt.
[Note 7] Stadfeldt regner det for sikker viden, at Frederik 4. stadfæstede privilegierne, men nøjagtig datering er umulig pga. kildesituationen.
[Note 8] Stadfeldt 1976 (1804):20.
[Note 9] Denne forordning blev skærpet ved forordningerne af 1. februar 1757, 23. november 1757, 2. september 1773 og 26. april 1776. Disse forordninger blev afskaffet i forordningen af 2. august 1786, hvor loven blev gentaget og indskærpet endnu en gang.
[Note 10] Warthoe-Hansen et al.1980:56.
[Note 11] Stadfeldt 1976 (1804):21.
[Note 12] Stadfeldt 1976 (1804):21.

Litteratur

Næringslovgivning (artikel i E. Alstrup og P.E. Olsen (red.): Dansk kulturhistorisk Opslagsværk II, s. 654-658)

Degn, Ole, Åbyhøj, 1991

Ryttere, rak og randersborgere

Hall, Henning, Randers, 1996

Danmarks gamle Købstadlovgivning - Nørrejylland

Kroman, Erik, København, 1952

Kortfattet Udsigt over Randers Kjøbstad i Aaret 1830

Neckelmann, Ludvig Conrad, Randers, 1998 (1831)

Randers købstads historie. 1. Bind

Spreckelsen, Povl v.(red.), Randers, 1952

Randers købstads historie. 2. Bind

Spreckelsen, Povl v.(red.), Randers, 1952

Beskrivelse over Randers

Stadfeldt, S.A., København, 1976 (1804)

Søkøbstaden Randers. Flodhavn og købmandsby

Warthoe-Hansen, Ole m.fl., Randers, 1980

Find den benyttede litteratur i Byhistorisk Bibliografi.