Monument for Genforeningen 1920

Søg efter monumenter:

Billeder

Overliggeren fra det nedtagne genforeningsmonument i Ringkøbing. Den ligger i dag i Ringkøbing Museums have. Billedet er fra 2005.
Foto: Ringkøbing Museum
Se alle 6 billeder
Overliggeren fra det nedtagne genforeningsmonument i Ringkøbing. Den ligger i dag i Ringkøbing Museums have. Billedet er fra 2005.
Foto: Ringkøbing Museum
Overliggeren fra det nedtagne genforeningsmonument i Ringkøbing set fra en anden side. Den ligger i dag i Ringkøbing Museums have. Billedet er fra 2005.
Foto: Ringkøbing Museum
Overliggeren fra det nedtagne genforeningsmonument i Ringkøbing set fra en tredje side. Den ligger i dag i Ringkøbing Museums have. Billedet er fra 2005.
Foto: Ringkøbing Museum
Nærbillede af den ene ende af overliggeren fra det nedtagne genforeningsmonument i Ringkøbing. Museumsnummeret er meget diskret indskrevet med lille hvid skrift og var ikke en del af monumentet, mens det var opstillet, men er påført af Ringkøbing Museum, i hvis have det ligger i dag. Billedet er fra 2005.
Foto: Ringkøbing Museum
Overliggeren fra det nedtagne genforeningsmonument i Ringkøbing set fra yderligere en vinkel. Den ligger i dag i Ringkøbing Museums have. Billedet er fra 2005.
Foto: Ringkøbing Museum

Hvad mindes

Begivenhed Genforeningen 1920: Begivenheden som sådan

Tilblivelse

Indvielsesceremoniel Intet ceremoniel.
Finansiering Indsamling, lokal: 1100 kr. blev indsamlet.

Placering

Placering Trafikknudepunkt: Ved den nordlige indkørsel til byen.
  Er den oprindelige placering

Indskrift

Indskrift Man kunne i hvert fald op til 1939 ikke blive enige om en. Udvalget havde fået flere forslag, men ingen blev fundet tilfredsstillende. Der var i 1939 ingen umiddelbare planer om at indhugge en indskrift. Forfatteren Johannes Vejlager skriver i den ved dette monument citerede bog at "nu maa det vel vente til Femogtyve-Aarsdagen.

Udseende

Monumenttype Konstruktion (Stendysse på kæmpehøj i oldtidsform.)
Materiale Kampesten (Stenen blev fundet af gårdejer Jens Sand i Muldbjærg i Hover Sogn og anvendes i monumentet som overligger på stendyssen)
  Uspecificeret Sten (Selve stendyssen som er placeret på en til formålet skabt kæmpehøj)
  Jord (Kæmpehøjen)
Ornamentik Ingen

Noter

Jordhøjen blev lavet i 1920 mens stenen først kom på i april 1921 da man ikke tidligere havde fundet en egnet sten som overligger til stendyssen. Man kunne stadig i 1939 ikke blive enige om en indskrift. Stenen blev fundet af gårdejer Jens Sand i Muldbjærg i Hover Sogn og anvendes i monumentet som overligger på stendyssen. Man kunne i hvert fald op til 1939 ikke blive enige om en indskrift. Udvalget havde fået flere forslag, men ingen blev fundet tilfredsstillende. Der var i 1939 ingen umiddelbare planer om at indhugge en. Forfatteren Johannes Vejlager skriver i den ved dette monument citerede bog at "nu maa det vel vente til Femogtyve-Aarsdagen".

Kilder

Johannes Vejlager: Genforeningsmindesmærkernes historie, 1939, s. 455
Ringkøbing Museum