Monument for Krigen i 1864

Søg efter monumenter:

Hvad mindes

Begivenhed Krigen i 1864: Enkeltperson(er)
  Genforeningen 1920: Begivenheden som sådan

Tilblivelse

Indvielsesdato 09/07 - 1920
Indvielsesceremoniel Ved genforeningsgudstjenesten på genforeningsdagen 9. juli 1920 omtalte kirkens daværende præst, C.M. Hornbech, at han havde fået stenene opstillet. Han takkede endvidere Anders Christensen, Søndermark, som havde givet dem samt købmand Otto H. Christensen, der havde skænket et splitflag til at flage med fra krigergraven med 40 danske soldater faldet i 1864, ved hvilken genforeningsstolperne blev opstillet. Kongen havde nemlig ved et besøg i kirken i 1919 givet tilladelse til, at der kunne flages med splitflag fra krigergraven.
Finansiering Andre privatpersoner : Gårdejer Anders Christensen, Søndermark gav de oprindelige to stenstolper, som har indskrifter.
  Andre privatpersoner : Kirkens sognepræst betalte antageligt selv for indhugningen af indskriften.
  Andre privatpersoner : Gårdejer Anders Christensen, Søndermark gav de oprindelige to stenstolper, som har indskrifter.
  Sognepræsten : Kirkens sognepræst betalte antageligt selv for indhugningen af indskriften.

Placering

Placering Symbolsk sted på en kirkegård: Bygget ind i den store krigergrav for faldne danske i 1864 på Michaelis Kirkegård.
  Er den oprindelige placering

Indskrift

Indskrift Venstre sten: 9. Juli
  Højre sten: 1920
  Forfatter: Antagelig sognepræst ved kirken C. M. Hornbech
  Kilde: Skrevet til lejligheden
  Kildetype: Andet

Udseende

Monumenttype Stenstolper (Lodretstående firkantede stenstolper med rund kugle på toppen, indbygget i den store krigergravs hjørner.)
Materiale Uspecificeret Sten (De to stolper med indskrifter var oprindeligt gamle ledstolper som formentlig i århundreder har stået ved et markskel ved Vejlevej i Michaelis sogn i Fredericia. Hullerne i deres sider indikerer at noget evt. en jernstang eller -kæde eller måske blot et reb har været trukket igennem og forbundet dem)

Noter

De to første stolper blev rejst på Genforeningsdagen 9. Juli 1920, mens de to uden indskrift først kom til i 1926.De to stolper med indskrifter var oprindeligt gamle ledstolper som formentlig i århundreder har stået ved et markskel ved Vejlevej i Michaelis sogn i Fredericia. Hullerne i deres sider indikerer at noget evt. en jernstang eller -kæde eller måske blot et reb har været trukket igennem og forbundet dem

Kilder

Johannes Vejlager: Genforeningsmindesmærkernes historie, 1939, s. 432-433
Henrik Nielung: Mindesmærker i Fredericia, 1980, s. 132-133
J. C. Trap: Danmark: Bind 8: Århus Amt, Skanderborg Amt, Vejle Amt, 1963-64, s. 870
Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
Erik Rønnebech, Fredericia