Monument for Genforeningen 1920

Søg efter monumenter:

Billeder

Genforeningsstenen i Stubbekøbing.
Foto: Lokalhistorisk Arkiv, Stubbekøbing
Se alle 2 billeder
Genforeningsmonumentet i Stubbekøbing. Det står på sin oprindelige plads, men områdets anvendelse er ændret fra lystanlæg til campingplads. Billedet er fra 2004.
Foto: Stubbekøbing Lokalhistoriske Arkiv

Hvad mindes

Begivenhed Genforeningen 1920: Begivenheden som sådan

Tilblivelse

Indvielsesdato 28/11 - 1920
Indvielsesceremoniel Udvalgsformanden bød velkommen, og efter at overlærer Jensen, Næsgaard, havde holdt en tale, afslørede han stenen og overgav den til byen.

Byrådet havde imidlertid pga. en del forudgående uoverenstemmelser om monumentets tilblivelse ikke sendt en repræsentant til at modtage det officielt ved ceremonien. Lolland-Falsters Folketidende skrev i det fyldige referat af indvielsen bl.a. at: "det fandtes af de tilstedeværende mærkeligt, at Byraadet ikke havde udsendt et Medlem til at modtage Stenen. Man plejer dog at sige Tak, naar man faar noget foræret."

Indvielsen skete i overværelse af ca. 200 mennesker.
Finansiering Indsamling, lokal: Komiteen annoncerede i byens blade, at de modtog bidrag til rejsningen af et genforeningsmindesmærke, men der kom overhovedet intet ind. Derefter gik Barbermester Mathiesen, der nu var blevet ene om indsamlingen, rundt med en liste og samlede ind. Med store anstrengelser og først efter at Mathiesen havde været ude omkring ved egnens proprietærer og godsejere, lykkedes det at få indsamlet ca. 200 kr.
  Byrådet
  Andre privatpersoner : Komiteen annoncerede i byens blade, at de modtog bidrag til rejsningen af et genforeningsmindesmærke, men der kom overhovedet intet ind. Derefter gik Barbermester Mathiesen, der nu var blevet ene om indsamlingen, rundt med en liste og samlede ind. Med store anstrengelser og først efter at Mathiesen havde været ude omkring ved egnens proprietærer og godsejere, lykkedes det at få indsamlet ca. 200 kr.

Placering

Placering Almindelig park: Lystanlæg vest for byen med udsigt til Bogø, Sjælland og Møn. Stenens placering er uændret, men området er ændret. Oprindeligt stod den midt på en såkaldt fyrline. Det var en bred gang i lystanlægget, som ikke kunne beplantes, da fyret skulle kunne ses. Fyret blev senere flyttet, og området er nu del af en campingplads.
  Er den oprindelige placering
  Er den nuværende placering

Indskrift

Indskrift Forsiden: SØNDERJYLLAND 1864 - 1920
  Kilde: Forfattet til lejligheden
  Kildetype: Andet
  Oprindelig planlagt, men ikke realiseret indskrift: Ej, Vold, ej Magt kan bryde ned et Folks trofaste Kærlighed
  Forfatter: Komiteens formand
  Kilde: Formentlig forfattet til lejligheden
  Kildetype: Vers

Udseende

Monumenttype Natursten (I stenens sokkel er indstøbt en flaske, hvori der på pergament var skrevet navnene på de mænd, som havde taget initiativ til stenens opstilling. Desuden var der nedskrevet navnene på byens embedsmænd, byrådets medlemmer samt anlægsudvalget. Desuden var der oplysning om, hvem der havde givet stenen, og hvordan den på blokvogn med fire heste for var kørt ud til anlægget. Til minde om krigsårenes vanskeligheder var endvidere vedlagt et komplet sæt ernæringskort samt en del prospektkort med motiver af forskellige bygninger i byen. Endeligt var der vedlagt nogle udsøgte og tørrede ærter, hvorom der i det vedlagte dokument henstilles, at de, der måtte finde ærterne, ville prøve, om de kunne spire.)
  Konstruktion (Stenen er i dag omgivet af et lille anlæg med lav beplantning, omgivet af en gang og med anden gang, så man kan komme helt tæt på stenen. Det beplantede areal er afgrænset af små natursten. Anlægget er omgivet af granitstolper med en jernkæde imellem.)
  Konstruktion (Stenen er i dag omgivet af et lille anlæg med lav beplantning, omgivet af en gang og med anden gang, så man kan komme helt tæt på stenen. Det beplantede areal er afgrænset af små natursten. Anlægget er omgivet af granitstolper med en jernkæde imellem.)
Materiale Granit (Monumentet er formentlig granit)
  Granit (Soklen er formentlig granit)
  Granit (De små natursten omkring det beplantede areal er formentlig granit)
  Granit (Stolperne der holder kæden er formentlig granit)
  Jern (Kæden)
Ornamentik Anden ornamentik: En opgående sol.

Noter

Opstillingsprocessen for dette monument var som den eneste i forbindelse med genforeningsmonumenter opstillet før 1939 meget konfliktfyldt. Socialdemokraterne i byen havde fra starten kraftigt modarbejdet opstillingen. Konflikterne brød ud i lys lue i forbindelse med valget af indskrift. Komiteen bag opstillingen af monumentet havde valgt nedenstående indskrift forfattet af dens formand, men der blev fra byens socialdemokrater protesteret mod ordet "vold". Det medførte at byrådet ville nægte at overtage stenen hvis den fik denne indskrift og derfor valgtes den langt mere enkle indskrift, som monumentet endte med at få. Den oprindeligt planlagte, men ikke realiserede indskrift skrevet af komiteens formand lød: Ej, Vold, ej Magt kan bryde ned et Folks trofaste Kærlighed

Kilder

Johannes Vejlager: Genforeningsmindesmærkernes historie, 1939, s. 178-179
J. C. Trap: Danmark: Bind 4: Præstø Amt, Bornholm Amt, Maribo Amt, 1955, s. 708
: Artikel, , s. 2
Stubbekøbing Lokalhistoriske Arkiv