Monument for Genforeningen 1920

Søg efter monumenter:

Billeder

Genforeningsstenen i Skælskør. Billedet er fra marts 2004.
Foto: Skælskør Egnshistoriske Arkiv

Hvad mindes

Begivenhed Genforeningen 1920: Begivenheden som sådan

Tilblivelse

Finansiering Lokal afdeling af landsdækkende forening : Dyrlæge Dalsgaard afholdt personligt alle udgifter til projektet.
  Institutioner: Gigtsanatoriet afgav plads på sin grund.

Placering

Placering Institution: Ved hovedindkørslen til Gigtsanatoriet med front mod landevejen og med sanatoriets haveanlæg som baggrund.
  Er den oprindelige placering
  Er den nuværende placering

Indskrift

Indskrift På forsiden: SØNDERJYLLAND 1920
  I en bue på stenensfod: HER STAAR JEG AT MELDE MENS SEKLERNE GAAR VOLD HAR STAKKET VÆLDE TROSKAB BESTAAR
  Forfatter: Anonym lokal lejlighedsdigter
  Kilde: Formentlig skrevet til lejligheden

Udseende

Monumenttype Natursten (Stenen vejer 8-9 tons. Dyrlæge Dalsgaard beklagede sig på det lokale værksted, ejet af Dahlberg-Hansen over, at han ikke kunne få hentet den store sten. D.E. Mikkelsen, der var værkfører på værkstedet, fandt kort efter på gården Højstrupgård i Høve et stort militærkøretøj, oprindeligt indkøbt til markarbejde på gården, men det havde vist sig at være for tungt og klodset. Mikkelsen foreslog Dahlberg-Hansen at købe det for skrotprisen specifikt med henblik på at flytte den store sten. Det skete, og stenen blev derefter slæbt fra den mose på Glænø, hvor den lå, og ind til Skælskør på en trailer lavet af en gammel lastbil og trukket af militærkøretøjet.)
Materiale Uspecificeret Sten
Ornamentik Ingen

Noter

Dyrlæge Dalsgaard beklagede sig på det lokale værksted ejet af Dahlberg-Hansen over at han ikke kunne få hentet den store sten. D. E. Mikkelsen der var værkfører på værkstedet fandt kort efter på gården Højstrupgård i Høve et stort militærkøretøj oprindeligt indkøbt til markarbejde på gården, men det havde vist sig at være for tungt og klodset. Mikkelsen foreslog Dahlberg-Hansen at købe det for skrotprisen specifikt med henblik på at flytte den store sten. Det skete og stenen blev derefter slæbt fra den mose på Glænø hvor den lå og ind til Skælskør på en trailer lavet af en gammel lastbil og trukket af militærkøretøjet

Kilder

Johannes Vejlager: Genforeningsmindesmærkernes historie, 1939, s. 120-121
J. C. Trap: Danmark: Bind 3: Frederiksborg Amt, Holbæk Amt, Sorø Amt, 1954, s. 715
Christian Madsen: Skælskør før og nu, 1983, s. 79
Skælskør Egnshistoriske Arkiv